PASSIE EN LIEFDE
Als 15-jarige jongen zat ik in het examenjaar van de mavo en ik moest gaan nadenken wat ik daarna wilde gaan studeren.
Ik wilde eigenlijk iets doen waar ik lichamelijk actief bezig zou zijn zoals sportdocent, militair of politieagent. Helaas was ik net 15 toen ik mijn mavodiploma haalde en had ik dus geen recht op een OV en/of studiefinanciering. Aangezien mijn ouders de kosten voor openbaar vervoer niet konden betalen moest ik dus een vervolgopleiding kiezen wat op fietsafstand was.
De opleidingen die ik graag wilde doen waren destijds allemaal (ver) buiten Eindhoven dus moest ik mijn plan tijdelijk wijzigen tot ik 18 zou worden. Dan kon ik met mijn OV gaan studeren waar ik wilde in het land en kon ik de opleiding volgen die ik echt wilde.
Na mijn mavo schreef ik mij in bij een koksschool voor een één jarige opleiding (de kopklas) waar ik letterlijk en figuurlijk proefde aan de mogelijkheden in de keuken. Ik werkte in mijn examenjaar al in de horeca dus het was enigszins bekend, maar dit was veel leuker dan mijn bijbaantje. Naast de verplichte algemene vakken (Nederlands, Engels, rekenen, economie) kregen wij ook warenkennis en vakleer waar wij veel te weten kwamen over producten en kooktechnieken.
Daarnaast mochten wij 1 dag in de week restaurantje spelen. Dan stond de helft van de klas in de bediening de gasten te bedienen en de andere helft van de klas stond in de keuken een heerlijke 3 gangen menu te maken. Ik zorgde er iedere week voor dat ik met een klasgenoot ruilde zodat ik alleen maar in de keuken stond want dat vond ik veel leuker. Mijn enthousiasme werd wekelijks groter en ik merkte dat ik echt verliefd op de keuken werd.
Ik mocht gaan stagelopen en dat was meteen in ’n één Michelin sterrenzaak in Eindhoven. Daar mocht ik twee weken lang, vijf dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot ’s nachts naast de grote chef in de keuken staan en hem assisteren. Al die kleine handelingen die ik mocht doen waren voor mij hemels! Ik genoot echt van ieder moment en vooral van de piekmomenten. Dan moesten alle 14 koks in stilte en rust alle gerechten voor 70 gasten maken op commando van de chef en de souschef. Wat een energie, wat een rust en wat een passie. Toen wist ik het zeker, ik wilde kok worden.
Na dat jaar schreef ik mij in voor een BBL-opleiding (1 dag naar school en minimaal 24 uur werken) voor basis kok op niveau 2.
Ik wilde de opleiding versneld afronden en wilde niveau 2 in één jaar doen. Voor mijn gevoel kon ik het niveau en de taken gemakkelijk aan en ik had de steun van de chef waar ik dat jaar als leerling werkte. Helaas wilde mijn mentor initieel niet meewerken, maar na een bezoek en een ferm gesprek tussen mijn chef en mijn mentor mocht het alsnog.
In één jaar ronde ik alle theoretische vakken, praktische opdrachten en alle toetsen van twee jaar af en haalde gemiddeld een 9. De adrenaline die ik in de keuken voelde, voelde ik ook door het versneld afronden van mijn niveau 2 opleiding.
Daarna heb ik nog twee jaar een niveau 3 opleiding tot zelfstandig werkend kok afgerond en zo was ik op mijn 19e klaar met school en klaar voor de horeca. Ik wilde niet meer naar school, maar gewoon full time werken.
Ik maakte veel uren in de week bij verschillende bedrijven en ik genoot er echt heel erg van. Tussendoor ging ik toch wel weer naar school want mijn chef waar ik destijds werkte dwong mij om een aantal cursussen te halen waar ik haar erg dankbaar voor ben!
Op mijn 25e was ik de enige van de kinderen (ik ben de middelste van drie zoons) die geen hbo had. Mijn broer had zijn hbo afgerond en mijn broertje had net zijn Propedeuse behaald. Ik wilde niet onderdoen aan mijn broers en wilde dus ook een hbo-diploma afgerond hebben. Er was maar 1 opleiding die mijn aandacht trok en dat was de opleiding docent consumptieve technieken, simpel gezegd, kookdocent.
Ik moest eerst het voorbereidende leerjaar (niveau 4) volgen omdat ik “maar” niveau 3 afgerond had. Uiteindelijk heb ik 4,5 jaar (1 jaar voorbereidende leerjaar, 3 jaar les en laatste half jaar afstuderen) over de opleiding gedaan en wederom met een 9 afgerond.
Voor mijn opleiding moest ik natuurlijk ook ieder jaar stagelopen en het eerste jaar liep ik stage op de school waar ik zelf mijn koksdiploma’s behaald had. Daar vroeg de adjunct-directeur mij of ik daar wilde werken en die kans greep ik met beide handen aan.
Ondertussen deed ik ook van alles wat met koken te maken had bijvoorbeeld gerechten schrijven en/of gerechten opnemen voor tijdschriften. Zo werd ik naar aanleiding van een aantal kookfilmpjes die ik gemaakt had gevraagd of ik een screentest wilde doen voor een nieuw op te richten kookzender wat 24 uur koken wilde gaan uitzenden. Zo ben ik bij 24Kitchen terecht gekomen waar ik nu al vanaf oktober 2011 heel trots bij de 24Kitchen familie behoor. Door mijn programma’s bij 24Kitchen heb ik de mogelijkheid gekregen om bij andere zenders/programma’s mijn expertise te laten zien waaronder bij icoon Kees Jansma waar ik gedurende het voetbalseizoen iedere zondag de vaste chef ben bij De Tafel van Kees.
Had je mij in het laatste jaar van de mavo gevraagd hoe mijn leven er 25 jaar later uit zo zien had ik je een ander verhaal verteld dan hierboven. Zo zie je maar dat het leven wendingen neemt die wij niet kunnen weten of kunnen bedenken. Hoe ziet mijn leven er over 25 jaar uit?? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat hoe het er dan ook uit mag zien, ik zal mijn leven met net zoveel passie en liefde invullen zoals nu en de afgelopen 25 jaar!
Mounir Toubb
Chef kok
24Kitchen
FOX voetbal, De Tafel van Kees
|