De vereniging staat centraal
Voor mij was en is er maar één sport: voetbal. Ik was al vanaf jongs af aan gek op het spelletje. Afkomstig uit het dorp Den Ham in de provincie Overijssel was het vanzelfsprekend dat ik lid werd van de plaatselijke blauwwitte trots V.V. Den Ham. Ik begon in de E-pupillen. Omdat ik linksbenig, redelijk klein van stuk en rap was, werd ik al gauw linksbuiten neergezet. V.V. Den Ham was een echte vereniging. Met een aantal jongens vormden we een hecht team en zaten we veelal de hele zaterdag op de club. Eerst zelf een wedstrijd voetballen, daarna bij de hogere teams de wedstrijden bekijken en na de wedstrijd van het eerste elftal snel nog even het veld op om een balletje te trappen. Een onvergetelijke tijd. Zoals het befaamde nummer van Acda & De Munnik begint: zaterdag was de mooiste dag van de week.
Pas jaren later besefte ik de kracht van een vereniging als V.V. Den Ham. De vereniging is in mijn leven enorm belangrijk. Hier leerde ik belangrijke waarden als sportiviteit, saamhorigheid en gezelligheid kennen. Zodra je met je voetbaltas de hekken van het sportpark Rohorst op fietste, hoorde je er bij. Je was één van hen. Het was de plek waar mensen uit de hele omgeving elk weekend samen komen en samen streven naar dat gemeenschappelijke doel. Ongeacht leeftijd, geslacht en afkomst, iedereen in het blauwwitte tenue hoorde erbij.
Als directeur van het amateurvoetbal van de KNVB ben ik vaak bij verenigingen aanwezig. Het doet me goed om dan te zien dat de vereniging nog steeds een belangrijke rol binnen de maatschappelijke omgeving vervult. Of het nou de kinderen zijn die op hun kousen door de kantine heen rennen, de ouders die met een kop koffie nog even over de wedstrijd aan het napraten zijn of de oudere mannen aan hun vaste tafel in de kantine, die beweren dat vroeger altijd alles beter was, er is sprake van samenhorigheid. In de auto terug naar huis kom ik keer op keer tot de conclusie: voetbal is een uitstekend middel voor een sterkere en hechtere samenleving.
De KNVB wil deze rol van de verenigingen verder ontwikkelen. De afgelopen jaren heeft de bond zich sterk gemaakt voor de ontwikkeling van gezonde, gezellige en leefbare verenigingen. Zo proberen we verengingen te ondersteuning te bieden waar het gaat om kennisontwikkeling, het werven van vrijwilligers en stimuleren we verenigingen om de blik naar buiten te richten. Op deze wijze kan de vereniging zich ontwikkelen tot een ‘open club’; het centrale middelpunt van de wijk of dorp en de stuwende kracht voor sociale verbinding, leefbaarheid en participatie van leden en niet-leden.
De maand juli is aangebroken. Normaal gesproken een rustige maand voor het voetbal. De verenigingen bereiden zich voor op het seizoen dat komen gaat, het gras heeft de tijd om te herstellen na een seizoen vol slidings, stiftjes en hakballetjes en de spelers kunnen hun spieren opladen voor het komende seizoen. Voor de KNVB wordt het een erg belangrijk seizoen. Zoals u wellicht weet hebben we in maart van dit jaar een actieplan gelanceerd ter bevordering van respect en sportiviteit op de voetbalvelden. In het actieplan staat een aantal maatregelen die vanaf komend seizoen van start gaan. De samenwerking met de verenigingen is hierin essentieel. Binnen de verengingen hebben leden de mogelijkheid afspraken te maken over aanvaardbaar gedrag en elkaar aan te spreken op onaanvaardbaar gedrag op en rond het voetbalveld. We vragen aan verenigingen maar ook aan de leden om deze verantwoordelijkheid te grijpen. Zodra je met elkaar in de kleedkamer zit en je voetbalschoenen aantrekt, ben je verantwoordelijk voor je elkaar en voor jezelf. Ik heb de vurige wens dat het na afloop van de wedstrijd dan in de kantine over het voetbal en de gespeelde wedstrijd gaat: de bal onderkant lat, dat stiftje over de keeper of wellicht die gigantische misser van de spits.
Anton Binnenmars
Directeur Amateurvoetbal Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond
|