Naar een veiliger sportklimaat:
Stimulering van gewenst gedrag en aanpak van ongewenst gedrag in de sport
Sport is leuk om te doen en levert prachtige momenten op. Maar de mooie emoties die bij sport horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Iedereen kent de voorbeelden wel: de sporter die te agressief speelt, de scheidsrechter die belaagd wordt, ouders die te fanatiek reageren en de bestuurder die niet durft in te grijpen. Met enige regelmaat lees ik in de media over dergelijke excessen.
De sportbonden en NOC*NSF vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Daarom gaan we samen met verenigingen ervoor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn.
Op 21 november 2011 was ik aanwezig bij de officiële presentatie van het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’ door minister Schippers van het ministerie van VWS. Het programma is opgezet om gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom sport aan te pakken.
De essentie van het programma is dat iedereen binnen de sportvereniging zich bewust wordt van zijn of haar gedrag op en rond het veld. Alleen dan kunnen we met z’n allen werken aan gedragsverandering op en rond het veld. Daarvoor worden tot en met 2014 zo’n 150 theatervoorstellingen georganiseerd voor vrijwilligers bij sportclubs: bestuursleden, trainers, scheidsrechters, commissieleden en coördinatoren. De volgende stap is het binnen de sportvereniging bespreekbaar maken van wat men onder gewenst en ongewenst gedrag verstaat en hiermee ook daadwerkelijk aan de slag gaat. Met name sportbestuurders vervullen hierin een belangrijke rol.
Vanuit het programma worden uiteenlopende cursussen aangeboden om sportbestuurders, trainers, coaches, begeleiders, scheidsrechters en officials te faciliteren om vanuit hun eigen rol een bijdrage te leveren aan het creëren van een veiliger sportklimaat.
Bij echte excessen kiest de sportsector voor een harde aanpak met een landelijke insteek. Zo gaan we de komende jaren werken aan een sportbreed protocol voor de aanpak van excessen. Binnen de sport zal samenhang tussen de strafmaat bij excessen ontstaan en er komt een sportbreed strafsysteem voor excessieve overtredingen door topsporters. Ook komt er een sportbreed registratiesysteem voor langdurige of permanente uitsluitingen. Binnen elke sporttak wordt via het tuchtrecht opgetreden tegen excessen. Aanscherping van de snelheid, de procedures en de strafmaat van tuchtrecht helpt excessen nog beter aan te pakken.
Inmiddels doen al 30 sportbonden mee aan het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’. Ik heb er het volste vertrouwen dat we de komende jaren samen een nog prettiger en veiliger sportklimaat kunnen realiseren.
André Bolhuis
Voorzitter NOC*NSF
|