Sportief besturen
“Scheidsrechters haken af door spelverruwing”;
“Ouders geven vaak zelf het verkeerde voorbeeld”;
“Het meest schokkende vind ik hoe ouders naar scheidsrechters reageren”.
Maar ook, “het is maar een kleine groep” en “met een goed gesprek kom je er wel uit”.
Een aantal quotes uit de media in het kader van gedrag op en rond de sportvelden. Sportiviteit en respect in de sport is een actueel onderwerp. Sportbonden en politiek proberen de negatieve trend te keren en de mindset te beïnvloeden. In april 2011 heeft minister Schippers van het ministerie van VWS haar plan ‘Naar een Veiliger sportklimaat’ ingediend. Het plan bevat een aantal onderdelen om met name in de repressieve sfeer het geweld en de excessen op en rond het veld aan te pakken. Gelukkig besteedt het plan ook aandacht aan de preventieve mogelijkheden die de sport heeft om Sportiviteit & Respect, zoals de KNHB ruim 10 jaar geleden deze problematiek heeft benoemd, gestalte laten krijgen.
Allereerst is sport natuurlijk vooral leuk en daarom uitermate geschikt om mensen bereid te maken een extra stapje te zetten om werkelijk iets te doen aan de sfeer voor, tijdens en na de wedstrijd. Daarnaast is een belangrijke les geweest uit de Sportiviteit & Respect (S&R) campagne, die de KNHB in 2002 is gestart, dat S&R het beste bespreekbaar wordt, wanneer met elkaar aan de voorkant wordt vastgesteld wat je wel of niet ‘normaal gedrag’ vindt. Gedragscodes die van internet worden geplukt en vervolgens op de muur worden gehangen, hebben totaal geen effect. Samen discussiëren, toetsen, je eigen benaderingswijze als vereniging kiezen, dat werkt.
In het project ‘Naar een veiliger sportklimaat’ wordt onder andere aan bestuurders van sportverenigingen de module sportief besturen aangeboden.
Met deze module willen we S&R niet alleen een poster aan de muur van het verenigingsgebouw laten zijn, maar een onderdeel van het gedrag en beleid van bestuurders. De goede sfeer in de vereniging bewaken als uitgangspunt van het beleid van een bestuurder.
Van ouders wordt gezegd en verwacht dat ze het goede voorbeeld geven, maar dat geldt eigenlijk ook voor de bestuurder. Hoe treed je op wanneer een speler tijdens een wedstrijd uit het veld gestuurd wordt en aan de rand van het veld blijft staan schelden. Jij staat erbij als bestuurder. Welke rollen heb je als bestuurder, de voorbeeldrol: persoonlijk het goede voorbeeld geven; de weerbaarheidsrol: problemen zorgvuldig en consistent aanpakken; de beleids- en procesrol: S&R intrinsiek onderdeel beleid; en de communicatierol: betrokkenen blijven informeren over belang van S&R.
KNVB en KNWU zijn al gestart met het aanbieden van de module aan bestuurders, deze maand gaat de KNHB ook starten.
Bestuurders als voortrekker in het terugbrengen en behouden van S&R op de sportvelden. S&R, dat doe je samen.
Johan Wakkie
Koninklijke Nederlandse Hockeybond en voorzitter van het Jeugdsportfonds
|