Voor een voetbalcommentator zijn een goede stem en liefde voor voetbal essentieel. Maar net zo belangrijk is voldoende kennis over voetbal te hebben. Weten waar je het over hebt is de basis van alles. En “kennis” is in mijn ogen ook belangrijk in alle zaken waar Sport-Connecting-Us voor staat.
Als je je dromen waar wilt maken heb je allereerst kennis nodig. Dromen waarmaken begint namelijk met precies weten wat je dromen zijn. En vervolgens weten wat je zelf kan. Niet voor niets is één van de pijlers in het programma van Serdar “Activeren”: weten waar je kracht ligt. Pas als je weet wat je kan (en misschien wel nog belangrijker: wat je niet kan) kan je gaan beginnen om je dromen en ambities na te streven.
Ik heb er altijd van gedroomd om werkzaam te zijn in de voetballerij, in eerste instantie natuurlijk als profvoetballer. Maar als snel ontdekte ik dat ik nooit profvoetballer zou worden. Niet genoeg kwaliteit. Punt uit. Maar een droom stopt niet bij tegenslag. Weten wat je niet kan is pas het begin. Ik bleek namelijk een aangename stem voor radio- en tv-commentaar te hebben. Zo kon ik mijn droom alsnog waarmaken. Nu kan ik niks bedenken dat ik liever zou doen dan voetbalcommentator zijn. Wekelijks zit ik op de beste plaatsen in het stadion en ik kom gratis bij alle wedstrijden in de eredivisie. Sterker nog: ik word er voor betaald!
Ook ben ik de afgelopen jaren in onder andere Berlijn, Istanbul, Lissabon en Liverpool geweest om commentaar te geven bij voetbalwedstrijden. Omdat ik wist wat ik wilde en ook wist dat ik dat maar op 1 manier kon bereiken. Niet door zelf te gaan voetballen, maar door er zoveel mogelijk over te weten en er volgens over te praten. Je moet eerst je dromen leren kennen en vervolgens ontdekken hoe jij die het beste waar kan maken. Is het niet als voetballer, dan bijvoorbeeld als commentator of scheidsrechter.
Een ander belangrijk onderdeel in Sport-Connecting-Us is respect. En ook respect begint met kennis. Weten wie de ander is en waar de ander voor staat. En simpelweg weten waar je het over hebt. De spelregels kennen. Te vaak wordt er kritiek geleverd op een scheidsrechter die gewoon de spelregels goed heeft toegepast.
Een voorbeeld hiervan is als een speler het speelveld verlaat om nieuwe schoenen aan te trekken. Hij mag dan pas terug in het veld komen als het spel stil ligt. Dus niet zoals bij een blessurebehandeling tijdens het spel op een teken van de scheidsrechter. Maar spelers weten dit vaak niet en reageren boos naar de vierde official. “Waarom mag ik er niet in?” Ze maken heftige gebaren en zoeken contact met de scheids. Vaak worden ook trainers boos en uiteraard laat het publiek van zich horen. Dan wordt een overtreding gemaakt, de scheids fluit en gebaart meteen dat de speler het veld weer in mag. Dit doet de speler hoofdschuddend. Waarom ziet die scheids het nu pas? Een fluitconcert volgt. Terwijl de scheidsrechter keurig de regels heeft toegepast maar niemand die regels goed genoeg kent. Gebrek aan kennis leidt tot onbegrip. En onbegrip leidt vaak tot een gebrek aan respect.
En dan nog kan het mis gaan. Een commentator gaat iedere wedstrijd wel een keer in de fout. Met een verspreking of het noemen van een verkeerde naam. Dat kan niet anders als je 90 minuten moet praten. En ook een scheidsrechter gaat tijdens een wedstrijd onherroepelijk een keer de mist in. Dat moet wel als je zoveel beslissingen neemt. Dan moet je het accepteren en verder gaan. En het belangrijkste: er van leren. Zodat je volgende keer over net wat meer kennis beschikt om die fout niet meer te maken.
Dus ontdek wat je wil. Weet wat je kunt. Leer van je fouten. En maak je dromen waar!
MARK VAN RIJSWIJK
Commentator bij Eredivisie Live & Columnist in Metro krant. |